Java dev env quick guide

From HoerupWiki
Jump to: navigation, search

Hurtig beskrivelse i hvordan man sætter et java environment op

 1. Undersøg om i har installeret et JDK (og nej, JRE alene er ikke nok) Hvis det ikke er tilstede, kan det hentes fra java.sun.com : http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp (i må selv vælge om i vil nøjes med JDK eller hente et bundle)
 2. Hent eclipse fra http://www.eclipse.org/downloads/ - husk det skal være "Eclipse IDE for Java EE Developers"
 3. Udpak eclipse zip filen til ønsket destination (f.eks. c:\java-test\eclipse)
 4. Hent tomcat 6.0.20 (eller nyere) fra http://tomcat.apache.org/download-60.cgi -> binary distributions -> Core -> zip
 5. Udpak tomcat zip filen til ønsket destination (f.eks c:\java-test\tomcat)
 6. Start eclipse ved at ekskvere c:\java-test\eclipse\eclipse.exe
 7. Under opstarten spørges efter workspace. Workspace er stedet for at man gemmer sine projekter. f.eks. c:\java-test\workspace
 8. Luk welcome fanebladet i eclipse.
 9. I midten er der et stort (nu tomt) editor areal, og med en masse forskellige views ude i siderne og i bunden (et hvert view/vindue kan maksimeres/minimeres ved at dobbeltklikke på det) - en samling af forskellige views rettet mod en bestemt opgave kaldes i eclipse et "perspective" - lige nu vises "Java EE" Perspective'et. Åbne perspektives kan vælges i øverste højre hjørne - men det er der ikke brug for nu.
 10. Vælg "Servers" fanebladet i view gruppen i den nederste del af vinduet. Højreklik i servers området (der pt. er blank) og vælg new -> server. Vælg apache -> tomcat v6.0 server og klik next. Klik på browse knappen og vælg tomcat installations mappen (c:\java-test\tomcat) og klik next. Klik finish. Nu kan eclipse arbejde med vores tomcat installation. Højreklik på serveren (Tomcat v6.0 Server at localhost) og vælg start. Se om den kører ved at åbne http://localhost:8080/ i en browser - den skulle gerne svare med en 404 fejl side (det er fordi at den endnu ikke har noget content at servere)
 11. Nu skal vi have lavet vores hello world web applikation. Vælg file -> new -> dynamic web project. Skriv HelloWorld i project name og klik finish.
 12. Nu har vi et blankt projekt - men vi skal have fortalt eclipse at vi gerne vil teste det på vores tomcat installation, så højreklik igen på tomcat serveren og vælg "Add and remove". Dobbeltklik på HelloWorld projektet så at det flyttes til "Configured" sektionen og tryk "finish".
 13. For at få tomcat til at finde det nye projekt, genstart tomcat ved at højreklikke på serveren og vælg restart.
 14. Højreklik på HelloWorld projektet i Project explorer vinduet (Venstre side af vinduet) - vælg new -> html page og skriv index.html ved filename og klik finish. Skriv Hello World i mellem body tags'ene og tryk Ctrl+S for save. Åbn http://localhost:8080/HelloWorld/ i din browser og se om du får hello world siden.
 15. Nu skal vi have lavet en servlet. Højreklik på HelloWorld i project explorer og vælg new -> servlet. Skriv com.grundfos.hello ved java package og HelloWorldServlet ved class name. Tryk finish.
 16. Nu kan vi lave servlet implementationen. Indsæt følgende i doGet metoden: response.getWriter().println("Hello world - servlet"); og tryk ctrl+s for at gemme (eclipse compiler automatisk).
 17. Ved andre servere kunne vi nøjes med publish for at få den til at finde den nye kode - det kan tomcat ikke så den skal genstartes - heldigvis er den hurtig til det. Højreklik på serveren og vælg restart. Test servlet'en af med at åbne http://localhost:8080/HelloWorld/HelloWorldServlet i browseren.
 18. Som sidste del skal vi lave en jsp. Igen højreklik på helloworld projektet og vælg new -> JSP. Skriv helloworld.jsp ved filename og tryk finish. Indæst følgende imellem body tags'ene : <%= "Hello World - jsp" %> . Jsp'er afkræver ikke en restart, så den kan testes med det samme i browseren : http://localhost:8080/HelloWorld/helloworld.jsp


Hjæææælp !!!